субота, 9. мај 2009.

Kostanjica - prirodno i kulturno nasledje


Raznolokost i bogstvo podrucja Boke

Pravi je trenutak da se dobrim planom usmjeri proces koji ce uz omogucavanje razvoja sacuvati karakter Kostanjice i njenog kulturnog pejzaza

Izasla iz stampe publikacija „Kostanjica - prirodno i kulturno nasljedje" u izdanju nevladine organizacije EDZPEDITIO iz Kotora i Arhitektonskog fakulteta u Podgorici.

-Tokom rada na pripremi „Studije zastite graditeljskog nasljedja Kostanjice“ prikupljen je i obradjen veoma zanimljiv materijal o ovom do sada malo proucavanom naselju Boke Kotorske. Smatrajuci da sadrzaj ove zanimljive studije ne treba da ostane dostupan samo malom broju strucnjaka koji realizuju urbanisticki projekat Kostanjice, zeljeli smo da putem publikacije promovisemo vrijednosti i kulturni pejzaz Kostanjice siroj javnosti-kaze Aleksandra Kapetanovic,koordinator za kulturno nasljedje.

Publikacija opisuje prirodne i kulturne vrijednosti naselje Kostanjica koje se nalazi u Bokokotorskom zalivu, u okviru Prirodnog i kulturno-istorijskog podrucja Kotora, koje je od 1979. godine upisano na UNESKO-vu Listu svjetskog nasljedja. Najveca vrijednost Kostanjice jeste njen sacuvani kulturni pejzaz koji cine: jedinstvena suma kestena i lovora, kaskadni terasasti vrtovi sa obradivim povrsinama i vocnjacima (na kojima su se jos u V vijeku nalazili vinogradi opatije Sv. Djordja i peraskih porodica) i grupacije tradicionalne arhitekture utkane u ovaj pejzaz. Ovakav karakteristican kulturni pejzaz predstavlja identitet Kostanjice, i doprinosi raznolikosti i bogatstvu podrucja Boke.

Podrucje Kostanjice ostalo je do sada postedjeno nekontrolisane izgradnje. Pravi je trenutak da se dobrim planom usmjeri proces koji ce uz omogucavanje razvoja sacuvati karakter Kostanjice i njenog kulturnog pejzaza.

Nekontrolisan i neadekvatan razvoj moze dovesti do trajnog gubitka vrijednosti, ne samo Kostanjice, vec i cijelog UNESKO-vog podrucja. Iz tog razloga neophodno je integrisati principe zastite kulturnog pejzaza u politike razvoja i proces planiranja. Studije zastite graditeljskog nasljedja pojedinacnih naselja zasticenog prostora, u ovom slucaju Kostanjice su doprinos zastiti cjelokupnog podrucja, cuvanju i unaprijedjenju njegovih univerzalnih vrijednosti.

Kao osnova za publikaciju koriscena je „Studija zastite graditeljskog nasljeda Kostanjice“. Studija, ciji je narucilac bila Opstina Kotor, radjena je za potrebe Izmjena i dopuna Detaljnog urbanistickog plana Kostanjice. Nosilac izrade studije je Arhitektonski fakultet u Podgorici. Rukovodilac radnog tima bio je doc. dr Ilija Lalosevic, dipl. inz. arh, konzervator-savjetnik, a saradnice Aleksandra Kapetanovic, dipl. inz. arh, konzervatorka i Biljana Gligoric, dipl. inz. arh. iz NVO EDZPEDITIO i Jelena Franovic, dipl. inz. pejzaz. arh.

Нема коментара:

Постави коментар