среда, 6. мај 2009.

Priznanje Institu za biologiju mora


U Kotoru centar za zastitu biodiverziteta

Visegodisnje nastojanje Instituta za biologiju mora u Kotoru da se nametne kvalitetom i naucnim saznanjima, korisnim i za prostore daleko van granica Crne Gore, urodilo je plodom. Brojnim priznanjima pridruzilo se jos jedno, mozda najznacajnije sa aspekta ocuvanja biodiverziteta, sto ce usvrstiti poziciju te institucije na svjetskoj naucnoj karti.

U razgovoru sa predstavnicima Organizacije Ujedinjenih nacija za poljoprivredu i hranu, Generalne komisije za ribarstvo mediterana i Komiteta za razvoj eko kulture, doslo se na ideju da u Institutu za biologiju mora u Kotoru, bude osnovan centar za zastitu biodiverziteta.

Doktor Aleksandar Joksimovic, direktor kotorskog instituta, kazao je da to znaci da ce u nasim bazenima zivjeti organizmi ciji je opstanak ugrozen.

-Najvecim dijelom to se odnosi na repopulaciju egzoticnih vrsta biljaka i zivotinja koje zive u Bokokotorskom zalivu. Nakon posjete predstavnika Organizacije Ujedinjenih nacija za poljoprivredu i hranu, koji ce vidjeti postojece stanje, ocekuje se da dio instituta, uz donacije i pomoc vlade, i ostalih medjunarodnih organizacija, postane prvi centar za zastitu biodiverziteta na ovom podrucju Jadranskog mora i mediterana, kazao je Joksimovic.

Нема коментара:

Постави коментар