среда, 6. мај 2009.

U papskoj bazilici katedrali Sv. Tripuna gostovao "Hradistan" iz Ceske


Muzikom kroz vjekove

Muzikom kroz vjekove, sa prozimanjem narodnih motive, sinoc je u papskoj bazilici, katedrali Svetog Tripuna u Kotoru ceski muzicki sastav “Hradistan” odrzao koncert za pamcenje. Kotorani i brojni gosti bili su odusevljeni zvucima starih instrumenata koji u ovom jedinstvenom duhovnom hramu drugacije zvuce. Pod vodjstvom maestra Jirzi Pavlice na koncertu su se sjajno preplitale stare duhovne pjesme i muzika iz zbirke najpoznatijeg ceskog kompozitora Leosa Janceka. Prosetao je Pavlica vjekovima opisujuci muzikom zivot u razlicitim vremenima, obicaje, kulturu i bogatu tradiciju. Ozarena lica publike prosto su trazila jos tonova sa originalnih starih instrumenata poput cimbala, krivog roga.

Muzika i pjesma ansambla na motive staroslovenske, zivotne, duhovne i one koja ritmom unosi posebnu zivost, jedna je od drugacijih muzickih ponuda u ovom prostoru, neobicna, zanimljiva i kvalitetom sigurno zasluzeno u samom vrhu. Bice ih jos, culi smo od maestra Pavlice.

On je, u ime orkestra poklonio kotorskom biskupu Iliji Janjicu snimljeni materijal njihove muzike na CD-u a posebno zahvalio gradonacelnici Kotora Mariji Catovic i ambasadi Republike Ceske.

Muzicko vece organizovali su Ambasada Republike Ceske, Opstina Kotor i kotorska Turisticka organizacija.

Нема коментара:

Постави коментар