субота, 25. април 2009.

Mjesec postovanja dzeza


Filmovi posveceni velikanima dzeza


Manifestacija “Mjesec postovanja dzeza” koja je sinoc pocela predavanjem prof. Barbare Hasi, veceras nastavlja projekcije dokumentarnih filmova o velikanima dzeza koji ce biti prikazani na velikom video bimu na Trgu od Oruzja.
Prikazivanje filmova o legendarnim dzez umjetnicima Cet Bejkeru i Art Peperu pratice predavanje i komentari prof. Gregorija Mejsona.

Film “Notes of a jazz survivor” u reziji Don Mekgilana posvecen Art Peperu (!925-1982), jednom od najvecih alt saksofonista i kompozitora u istoriji dzeza, bice prikazan u 19 sati u Americkom uglu. U filmu, Peper otvoreno govori o svom uzbudljivom zivotu i strastvenoj ljubavi prema muzici. Govori o traumaticnom djetinjstvu, mladosti punoj nasilja, heroinskoj zavisnosti, zatvoru u koji je dospio zbog oruzane pljacke, ali, takodje, skromno i ponosno, govori o iskupljenju i pokusaju da se vrati normalnom zivotu, zahvaljujuci Lori, njegovoj trecoj zeni. Film obiluje sjajnim muzickim scenama Pepera i njegovog kvarteta, u najboljem izdanju.

Drugi film koji ce publika biti u prilici da pogleda večeras na Trgu od Oruzja, u 20 sati, je “Let\\\'s get lost” Brusa Vebera, posvecen legendarnom trubacu Cet Bejkeru (1929-1988). Film je prica o njegovom burnom zivotu. Uprkos svemu, i dok je njegovo sokantno fizicko propadanje biljezeno kamerom, njegov muzicki dar je sazrijevao i produbljivao se. Perspektive i price se smjenjuju, Bejker govori takodje, o tome kako je volio i zlostavljao svoju porodicu, kao i kako je krio svoj zivot iza zastora kontradikcije. Ostalo je nejasno i kako je zavrsio zivot – da li je pad sa terase hotela bila nezgoda ili samoubistvo.Film je snimljen nepunu godinu prije nego sto je legendarni trubac tragicno zavrsio svoj zivot.

Нема коментара:

Постави коментар