среда, 8. април 2009.

Luksuz na tockovima


Izlozba luksuznih automobila

Danas je u Kotoru na opste zadovoljstvo svih gradjana Kotora i sire, pod pokroviteljstvom opstine Kotor, izvedena izlozba nekih novih i najluksuznijih automobila danasnjice. Izlozba je odrzana na Trgu od Oruzja, uz veliku posjecenost domaceg stanovnistva i ljudi iz okoline. Na izlozbi su prikazana neka od novih ostvarenja poznatih konstruktora kao sto su Mercedes, Bmw, Jeep, Nissan,Wolcvagen i cak Lamborghini. Zbog velike posjecenosti i velikog broja izlozenih automobila, uspjeli smo izdvojiti neke od njih koji su stvarno zaustavljali dah.

Jeep Grand Cherokee

Ironicno , proslo je samo godinu dana od prekida braka izmedju Jeep-a i DaimlerChrysler-a. Novi Jepp grand cherokee prikazao je svoj novi model za 2011 godinu, i sada se bori sa Mercedes-Benz M klasom sa vodece mjesto medju terencima. Novi 3,6 litara motor zamjenjuje stari 3,7 litara kao baza motora V-6. On proizvodi snagu od 280 hp i visine je 260 lb sto je znacajno vise od starog 210 i 235, i vrace nevjerovatnih 11 posto ekonomicnosti goriva, zahvaljujuci uglavnom varijabilnom valve tajmingu. Optimalni 360 hp, 5,7 litara Hemi V-8 motor se vrace u igru, i oba motora su opremljena sa automatskom transmisijom od pet brzinai, i sa pogonom na sva cetiri tocka. Optimalni Quadra-Lift vazduzno vjesanje , koje je uzeto iz Mercedesa, poboljsava Grand Cherokeeevu visinu pri voznji, nacin pristupa i bolju stabilnost pri ulasku u krivine sto mu omogucava i bolje performanse na off road putovanjima. Novi grand Cherokee je za 1,8 incha duzi, 3 incha siri, i 5,3 incha veci od svog predhodnika. Ovo produzenje donosi do veceg povecanja u prostoru prednjih sjedista. Jeep obecava vise vise plastike u svojim karoserijama i veci kvalitet enterijera, kao i dostupni Alpain zvucni sistem. Stil Grand Cherokee-a nije imao vecu evoluciju ali u Jeep-u znaju da ne treba dirati dobitnu kombinacije.

Nissan 370z Roadster

Ako ste uzivali u svemu sto je nudio Nissan 370z expect sa svojih fiksiranim krovom, novi Nissan 370z Roadster ce zagolicati vasu mastu. Krov je odstranjen, tako da se dobio
fino oblikovani dvosjed roadster. Sigurni smo da ce prednji branici izazvati veliko negodovanjje od strane ljubitelja Z modela, ali Nissan zadrzava svoju formu. Ovaj dizajn je slican onome koji je iskoristen na Infinitiju G37 Convertible, ali je dizajn krova vrlo vrlo razlicit. 370z jos uvijek koristi meki power-folding krov, iako je njegova cijela operacija, ukljucujuci i naslone za glavu, uradjena totalno automatski. Ovaj auto je i vrlo brz do brzine od 200 km/h stice za manje od 20 sekundi. sjedista su oblozena sa kozom i kao i u 370z coupe nude grijanje i hladjenje. Nissan jos uvijek nije odredio cijenu za ovaj auto. Za ovaj auto iskazano je veliko interesovanje, ali niko nije bio u mogucnosti da ga kupi jer je ovo bio samo prototip model. Proizvodnja krece od avgusta mjeseca a ocekuje se da ce se na evropsko trziste pojaviti krajem godine.

Bmw X-6


Dolazak kontraverzne X-6 je potvrdilo da su u Bmw-u odrekli se svih konstruktorskih principa koji su cinili M klasu prestizom u svijetu automobila u poslednjih trideset godina. Do sada svi automobili M klase su imala visoko vjesanje, normalno definisan motor, manuelni ili automatski mjenjac, pogon na zadnje tockove i i sportsku karoseriju. Nista od ovih komponenti se ne moze naci na novoj M klasi. 4,4 litarski V-8 motor je nadogradjen sa 400hp na 450 hp. Za razliku od ostalih M klasa, ova nema delikatni balans. Motor "D" sa regullarnom sestobrzinskoj transmisiji ima start koji je
u totalnom neslaganju sa tezinom ovog vozila koja iznosi 4800 kilograma. xDrive Pogon na sva cetiri tocka je reprogramiran da salje vise snage na zadnje tockove i da se zadrzava tamo, stovam omogucava da uzivate u duzim driftovim asto je jedno od obiljezja M3. Cijena ovog automobila sa 4,4 litarskim motorom turbochargerd V-8 i pogonom na sva cetiri tocka iznosi 96000 dolara ili 47000 eura.

Mercedes E63 AMG

U borbi sa Bmw-om M5 i Cadilackom CTS-V novi Amg se ponovo naorazao sa 6.2 litarskim V-8 motorom, stvoren da proizvodi 525 hp. Brzinu od 100 km/h postize za samo 4.5 sekundi dok je maksimalna brzina ogravicena na 300 km/h. E63 pozajmio je sedmostepeni automatski mjenjac od SL63 AMG, sa mogucnosti sportskog starta i cetiri vrste programskih modula. Najnoviji imodel se zove " Kontrola efikasnosti " koji omogucava ovom autu bolju iskoristenost gasa. E63 juri za novinama kao sto su modernizovanim upravljacem i novim prednjim vjesanjem koje poboljsava kontrola nad vozilom. Pneumatici, sa tri vrste tvrdoce, jos jednom je pokazana velika posvecenost stabilnosti u mercedesu. Dugme sa natpisom AMG moze napraviti ili resetovati podesavanje prema zelji vozaca za mnogobrojne sisteme. Nova E63 klasa ima vise pravih linija i izbocina nego ranija; AMG ukljucuje i pneumatike 18 inch, jedinstvene prednje branike, icetiri izduvna ventila i spoiler koji je moguc i u verziji carbon-fibber-a. Iako ce se nova E63 klasa proizvoditi i kao limuzina i kao karavan ljubitelji brzih automobila ce zasigurno zeljeti da kupe model 09 prije nego sto bude rasprodat.

Porsche Cayenne SUV diesel

I doslo je i to. Porsche sa dizel motorom. Ako je stari Cayenne Suv natjerao kupce na odusevljenje, novi ce ih vrlo razocarati. Ne pomace ni cinjenica da novi porsche brzine od 120 km/h dostize za 8 sekundi i maksimalnu brzinu od 270 km/h. Novi 3.0 litarski V-6 motor dostize snagu od 240 hp koja je za 50 konjskih snaga manja od benzinskog motora V-6. Mozda najvaznija karakteristika novog diesela je ekonomija goriva koja ustedi do 25 % od obicnog benziskog motora. Dodavanjem diesel motora u Cayenne, porsche gubi nesto sto je tradicijom gradjeno.

Infiniti Essence

Infiniti je lansirao svoju novu liniju proizvoda na Zenevskoj izlozbi automobila prije dvije godine. Koncept Essence bi trebao da da osvrt na 20 godina postojanja ovog proizvodjaca i takodje da zagrebe u buducnost ovog brenda. Neke od Infiniti-evih karakteristika su tehnologija, dizajn i performance. za pocetak, Essence je kupe sa prednjom vucom sa hibridnim motorom. Benzijski motor je 3.2 litarski V-6 motor sa 434 hp. Tu je startni generator koji se nalazi izmedju motora i sedmostepenog automatskog mjenjaca. Energija elektricnog motora dolazi iz lithijum-jonske baterija koja se nalazi u prtljazniku ovog auta. Essence obiluje sa oblinama koje su vrlo zanosne i ima izobilje elegancije koji se siri i na interijer. Unutrasnjost je kombinacija crne i crvene boje. Sva tehnologija i kontrole su skrevene do trenutka kada vozac zeli da ih koristi, tada pritiskom na dugme pojavljuju se na primjer stereo, pepeljara i dr. Na zalost nema sanse da ce Essence ici u proizvodju, vec je jednostavno namijenjen za brend promociju.

Lamborghini Murcielago LP670

Na kraju smo sacuvali auto koji je izazvao najvise paznje na nasoj maloj izlozbi Lamborghini Murcielago LP670. Lamborghini je na ovom modelu posvetio paznju smanjenju tezine sa vise komponenti. Novi izduvni sistem moze omoguciti vece ubrzanje, ali je takodje za 10 kilograma lakse nego prije. Sportska sjedista u novom biku su napravljenja od karbon-fibera, takodje se siju i u Alcantaru. U novom Lamborghiniju necete naci na stereo ili navigacioni sistem ukoliko ne zadrazite ove komponente prilikom narucivanja. Novi Murcielago za 3.2 sekunde dostize brzinu od 120 km/h i maksimalnu brzinu od 380 km/h. To mu omogucava novi aluminijumski-blok 6.5 litarski V-12 motor sa 740 konjske snage. Ovaj model bice proizveden u samo 350 primjeraka.

1 коментар:

  1. Hello
    It has a nice blog.
    Sorry not write more, but my English is bad writing.
    A hug from my country, Portugal

    ОдговориИзбриши