понедељак, 27. април 2009.

"Zapisi" o savremenicima


Objavljena knjiga knjizevnih ogleda i eseja Vlatka Simunovica


Knjiga ogleda i eseja “Zapisi” Vlatka Simunovica, objavljena je nedavno u izdanju stamparije “Novograf”. Knjiga je objedinila tekstove koje je Simunovic pisao u periodu od aprila 2004. do decembra 2008. godine, te koji su objavljeni u dnevnim listovima “Vijesti” i “Pobjeda”, te casopisu “Ars” i mjesecniku “Vizija”.
Simunovic je u predgovoru zapisao da je za potrebe izdanja tekstove neznatno stilski korigovao.
“Kao novinar u redakciji rubrike za kulturu najstarijeg dnevnog lista, bavim se gradjanskom kritikom tekuce knjizevne produkcije. Kada sagledam sumu te vrste vlastitog iskustva, sticem utisak da se godinama, u pokusajima interpretacije, makar kada su neke formulacije u pitanju, udvajam. Suma tumacenja, ipak, ogranicena je profilom tumaca”, zapisao je Simunovic.
Tekstovi su razvrstani u sedam cjelina, koje nose nazive Proza, Poezija, Kratke price za dugo gustanje, Vrhunci, Svjedoci, (Re)akcije i Pogledi. U tim cjelinama nasli su se tekstovi o knjigama Olivere Kujundzic, Ognjena Spahica, Jevrema Brkovica, Vujice Ognjenovica, Andreja Nikolaidisa, Janka Andrijasevica, Mladena Lompara, Pavla Goranovica, Milorada Popovica, Mila Stojica, Igora Isakovskog, Vladimira Djurisica, Andrije Radulovica, Sava Lekica, Ane Pejovic, Olje Savicevic-Ivancevic, Danila Radojevica, Momira Markovica, Ivana Ivanjija, Mirka Kovaca, Danila Kisa, Miodraga Bulatovica, ali i o djelima Varlama Tihonovica Salamova, Mihaila Afanasjevica Bulgakova i drugih.
“Nagradu 'Njegoševu' nije dobio. Zurilo se. Da nam Desanku smrt ne ugrabi. U zurbi, uzgred, Desanka ga je nadzivjela. Dijelom, zavicaj materin to je kompenzirao na nacin sto je posthumno iskazivanje fascinacije djelom i biografijom Danila Kisa neko vrijeme ovdje bilo tako nobles... U finalu te fascinacijom smrcu aktivirane sabornosti vrli zakonopisci, za 'polzu naroda' sinu plemenite crnogorske odive, oduzili su se imenujuci njegovim imenom jedan trg i jednu srednju skolu, pa jos jednu skolu i bistu. Tipicno crnogorski. Ni prerano, ni prekasno, ni na vrijeme...”, zapisao je Simunovic u jednom od najzanimljivijih eseja.
U ime izdavaca knjigu je potpisao Vuk Novosel, a recenzenti su Mladen Lompar i Ognjen Spahic.

Нема коментара:

Постави коментар