уторак, 28. април 2009.

U Kotoru poceo 36. Festival mladih muzicara Crne Gore


Baviti se muzikom jeste privilegija


Muzicki festival mladih Crne Gore sinoc je otvoren u kotorskoj koncertnoj dvorani Muzicke skole „Vida Matjan“. Otvaranju festivala prisustvovao je veliki broj ljubitelja muzike, predstavnici Opstine Kotor, Ministarstva prosvjete i nauke, Zavoda za skolstvo. Festival je odavno opravdao svoje postojanje,prvenstveno kvalitetom izvodjaca i ucesnika, a danas vec afirmisanim svjetski priznatim muzicarima.

Festival je otvorila Vesna Vucurovic, pomocnica ministra prosvjete i nauke. Profesori Muzicke skole „Vida Matjan“, prigodnim programom su se predstavili kotorskoj publici.

- Ovakvi susreti imaju visestruki znacaj i zadivljujuce je sto se za tako kratko vrijeme, na jednom mjestu pokaze ono najbolje sto nase muzicko skolstvo ima. Niko ne sumnja da ima sto da se pokaze, jer svi dosadasnji festivali su to potvrdili i bili prilika da najtalentovaniji mladi ljudi predstave svoje kreativne potencijale. Ujedno je ovo mogucnost da se oda priznanje muzickim pedagozima Crne Gore, koji uz veliko zalaganje i strucnost, odgajaju nove talente, afirmisuci svoj profesionalni i doprinoseci ukupnom kulturnom potencijalu naseg drustva.Svi se radujemo nagradama, ali mislim da su svi ucesnici vec nagradjeni dolaskom na ovaj Festival, koji ima visoke profesionale standarde, kazala je, otvarajuci Festival Vesna Vucurovic.

- Domacin i organizator festivala porucila je svim ucesnicima, mladim muzicarima, da se predstave u pravom svijetlu i opravdaju ogroman rad koji stoji iza njih, njihovih profesora i pedagoda, i zelju da odu iz Kotora zadovoljni, ali ne samo nagradom i postignutim rezultatom,vec i jednim licnim zadovoljstvom, koje pruza izvodjacka sposobnost i mogucnost muziciranja, ono zadovoljstvo koje pruza podijum, kazala je Marina Dulovic, direktorica kotorske muzicke skole.Duloviceva je takodje porucila mladima, ucesnicima festivala muzike u Kotoru da istraju u svojoj namjeri da svoj zivot posvete muzici, da ih ne pokolebaju trenutne neprilike ili nerazumijevanje i marginalizovanje profesije koja se trenutno nalazi na dnu liste prioritetnih zanimanja.

Sva razmisljanja i sve aktivnosti mladih muzicara treba da budu usmjereni u pravcu kvalitetnog obrazovanja, sto ce u svakom slucaju biti garancija da njihova buducnost nece i ne moze biti ugrozena. Baviti se muzikom je privilegija koja je u sustini samo rijetkima dostupna, a u tome jeste car.Ovih dana u Kotoru se prozima pozitivna energija, mladost, talenat i vedrina koju nose mladi sa sobom i ostavljaju je da ostane da leluja u zidinama drevnog grada.Dakle, naredna dva dana, paralelno u sest kotorskih sala ce se mladi muzicari predstaviti, pokazati ono sto su uradili sa svojim profesorima.

Prve nagrade

Na Festivalu mladih muzicara Crne Gore podijeljene su i prve nagrade.Klavir V kategorija, zlatnu liru dobili su Rastko Buljancevic ucenik skole „Vida Matjan“ (98.99) i Tamara Jasovic, takodje ucenica ove skole (96.33).Srebrna lira pripala je ucenici skole „Vasa Pavic“ iz Podgorice Maji Krkotic (94.66) dok je bronzanu liru osvojila Dragana Scepanovic, iz iste skole (86.66). Pohvaljena je ucenica skole „Vida Matjan“ Rajna Ognjenović (80.25).Klavir VI kategorije Zlatnu liru dobila je Elizabeta Bickarjova (97.25) sa cetinjske Muzicke akademije i Danijela Medigovic (65.33) sa iste Akademije.

Нема коментара:

Постави коментар