субота, 25. април 2009.

Zbog cega pisac pise?


Predstava scene " Gorica " gostuje na Trgu od Oruzja


Predstava “The Pillowman” Martina Mekdonae, u reziji Sase Broz, radjena u produkciji Scene “Gorica” iz Velike Gorice (Hrvatska), gostuje veceras u 23 sati na Trgu od Oruzja
.
Dramaturg je Nedzad Ibrahimovic, za prevod se pobrinula Nora Krstulovic, muziku je komponovao Sasa Losic, scenografiju je osmislio Dragutin Broz, kostime Oliver Jularic, a dizajner svjetla je Niksa Mrkonjic. Uloge u predstavi tumace Drazen Sivak, Srdjan Grahovac, Goran Bogdan i Adem Smailhodzic.

“The Pillowman” je drama jednog pisca, njegovog brata i dva policijska istrazitelja. Njih cetvorica okosnica su dramske radnje, koja se vrtoglavim elipsama dotice najvaznijih pitanja na relaciji moc i kreativnost ili prisila i sloboda. Buduci da medju njima nista nije samo po sebi razumljivo, uz neocekivane i provokativne obrte, pozorisna predstava dotice i neka sustinska eticko-esteticka pitanja. Zbog cega pisac pise? Zasto totalitarni poreci ne vole pisce? Zasto je pozorisna scena sinegdoha stvarnoga svijeta, onoga koji nas docekuje izvan pozorisne dvorane?

Predstava "The Pillowman" je dovrsena, studiozna i rediteljski cista, ima odgovarajuci ritam koji prati otkucaje srca privedenoga pisca, te se s mucnom temom ponasa dostojanstveno. Glumcima je dopustena odredjena sloboda, no postoji zajedniski kod koji se ositava u "The Pillowmanu". Podjela rediteljke Broz je izvrsna, a takve su i interpretacije”, zapisala je Helena Braut, pozorisna kriticarka u hrvatskom “Vjesniku”.
“The Pillowman” je dobio nagradu “Laurence Olivier“ za najbolji dramski tekst napisan na engleskom govornom području u 2004. godini.

Нема коментара:

Постави коментар